Camí de Ronda: Cap Sa Sal, Sa Tuna, Sa Riera, Platja de Pals, Estartit, Illes Medes i Cala Montgó.


Costa de Begur, Cap Sa Sal i Sa Riera.

• L'edifici de Cap Sa Sal va ser d'un gran hotel inaugurat l'estiu de 1963, similar en la seva categoria al de la Gavina de S'Agaró, tot i els famosos que passaven les vacances a ell, les perdudes el van portar a convertir-lo en un conjunt d'apartaments de gran luxe que és avui. A partir d'aquí i fins a Sa Riera s'estén la Reserva Marina de Ses Negres, gairebé 2 km vigilats i protegits de qualsevol explotació de la riquesa del seu fons marí es pot navegar amb embarcacions tipus caiac i practicar snorkel, sempre que es respecti l'entorn marí, la seva fauna i flora que són excepcionals causa de més de 20 anys de protecció com a reserva marina. Mas al nord i dins de la mateixa zona protegida es troben el Cap des Forn i Punta de la Creu que estan encarats a nord, seguint el Caminio de Ronda trobarem la Punta donin vaig torçar, des d'on ja s'albira la cala de Sa Riera.
• Cala Port des Pi, petita platja protegida dels vents del sud i est, a 5 munutos de Sa Riera vorejant un camí adaptat a embarcador.
• Cala Sa Riera, la platja més gran i amb més serveis de Begur, té unes vistes espectaculars a les Illes Medes, està preparada per a discapacitats, la seva orientació pràcticament a nord fa que sigui atacada amb força per la Tramuntana i el Gregal, les cases d'aquesta cala, com gairebé totes les habitades de la Costa Brava, eren edificis per guardar les embarcacions i estris de pesca,
encara que alguns pescadors també vivien.
Per a mi aquesta cala va ser el bateig amb el mar, les cales i la Costa Brava, ja que els meus pares em van portar a passar el mes d'agost amb prou feines dos mesos d'edat, en una d'aquestes cases de pescadors, quan a la cala tan només hi havia un pou prop de la platja que encara existeix i sense llum elèctrica, el pare va pintar un quadre (1949) amb aquestes cases típiques, on es veu a la meva mare al costat del pou i la roba estesa a l'escala de pujada a la casa, aquest quadre el poden veure a l'apartat de Platges de Begur, avui dia tan sols queden 2 o 3 d'aquestes cases a la zona més a la dreta de la cala.
• Cala del Rei, està a l'esquerra i separada per unes roques de platja de Sa Riera davant Cala Port des Pi.
• Seguint pel Camí de Ronda cap al nord per la part esquerra de Sa Riera, trobem la Roca Negra i la Cala Illa Roja, encarada a l'est, aquesta cala és una de les més conegudes per la seva impressionant roca de color vermell que es troba gairebé al mig de la cala, és menys concorreguda que la major part de cales de la zona i pot practicar el nudisme, l'accés des de la zona de Pals és més planer.
• Platja del Recó, és l'inici de platges llargues de sorra fins l'Estartit, la Punta Espinuda la separa de Cala Illa Roja.


Sa Riera, Platja de Plas i l'Estartit.

• Platja del Recó, és l'inici de platges llargues de sorra fins l'Estartit, la Punta Espinuda la separa de Cala Illa Roja.
• La Platja Gran de Pals pertany al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, disposa d'un important sistema dunar litoral al llarg de la seva façana marítima que, per la seva importància i vulnerabilitat, s'ha delimitat per evitar l'accés i el tràfic de persones, per l'impacte que generen.
• Platja del Grau, també amb l'accés delimitat, desemboca el Rec del Molí, creant una sèrie d'aiguamolls de gran riquesa ecològica anomenats Les Basses d'en Coll.
• La Platja Mas Pinell, es troba al sud de la desembocadura del riu Ter, que és la zona que es troba en estat més natural, a la zona més sud es troben els serveis i una urbanització. En aquesta platja s'oferixen unes sortides de sol molt atractives amb les Illes Medes al davant.
• Platja de la Fonollera està a la zona centre de la Badia de Pals, en ella desemboca el riu Ter i el Darò, s'han restaurat les dunes, pot practicar el nudisme, el wind-surf i el surf, però no és aconsellable navegar ja que els fons marins són molt varibles per la desembocadura de tots dos rius
• Plataja de la Platera és de les poques platges on poden accedir gossos i així ho indica la senyalització existent, els cans han d'anar lligats tant a la sorra com a l'aigua, però l'ajuntament està analitzant aquesta qüestió, pel que representa de perill per les zones humides existents, consultar abans aquest tema, no és molt coneguda i poc urbanitzada.
• Aiguamolls del Baix Empordà, ocupen una extensió de 230 ha entre Pals i Torroella de Montgrí, és una zona de desembocadura dels rius Ter i Darò, on es barregen dunes mòbils i estabilitzades, jonqueres i canyissars, zones humides de gran importància per a les aus que nidifiquen o descansen en la seva migració, per recórrer la zona s'han de seguir els senders marcats tant a peu com en bicicleta, hi ha zones d'observació per no provocar alteracions de l'hàbitat.
• La Platja de Griells, és la zona sud de la Platja de l'Estartit, prové dels sediments del riu Ter, però els temporals de Llevant erosionen la platja i ha restaurasse molt sovint.
• La Platja de l'Estartit la conformen tres platges, la de l'Estartit, Griells i la Platera esmentades anteriorment. La platja Gran de l'Estartit és al centre urbà i té tots els serveis de platja i preparada per a discapacitats, més pròxima a la zona de Griells, al sud, es troben les concessions de serveis nàutics, a la zona nord es troba el port.

• El Port de l'Estartit s'inicia a mitjan segle XX per protegir les embracciones de pescadors dels temporals i les riuades del Ter, antigament els pescadors deixaven les seves barques varades a la platja i posteriorment amb una protecció de roques.
• La Platjeta, es troba on s'inicia el dic del port, és una petita platja urbana de sorra fina.
• I el Molinet és una zona de roques molt atractiva, feia 12 anys estava tancat el seu accés des del port per perill de caiguda de roques, ara aquest passeig ja està recuperat.


Parc Natural Nacional Protegit de les Illes Medes.

• Les Illes Medes és un petit arxipèlag de set illes de 21,5 ha, és una de les reserves marines més important de la Mediterrània i la més gran de Catalunya, la protecció de la zona es va iniciar el 1983. El 1990 s'integra en el PEIN , es va promulgar una llei per a la protecció i conservació de la flora i fauna del fons marí de les illes Medes i de la part de costa del Montgrí, entre la Roca del Molinet i Punta Salines.

Actualment té una gran varietat de fauna i flora tant terrestre com aquàtica, el fet que desemboqui al riu Ter afavoreix aquest importat habitat per la quantitat de nutrients que arriben de terra.

Els noms de les illes són el Megallot, la Meda Gran, la Meda Petita o Xica, les Ferranelles, els Tascons Grossos i Petit i el Cavall Bernat.

Al Port de l'Estartit hi ha nombroses empreses que ofereixen la visites per mar, amb embarcacions de cascs transparents per veure el fons marí i guies especialitzats. No està permès el fondeig ni l'accés a terra.


Del Estartit a Cala Mongó.

• El Port de l'Estartit s'inicia a mitjan segle XX per protegir les embracciones de pescadors dels temporals i les riuades del Ter, antigament els pescadors deixaven les seves barques varades a la platja i posteriorment amb una protecció de roques.
• La Platjeta, es troba on s'inicia el dic del port, és una petita platja urbana de sorra fina.
• I el Molinet és una zona de roques molt atractiva, feia 12 anys estava tancat el seu accés des del port per perill de caiguda de roques, ara aquest passeig ja està recuperat.
• Roca d'en Boni, és una roca prop de la costa on es va enfonsar el capatàs de les obres del port, el nom ve d'aquest personatge.
• Cala Calella, petita cala de pedres a 30 minuts de l'Estartit pel Camí de Ronda, més al nord es troba el Golfet del Falaguer, només accessible per mar, una petita badia que té una paret vertical de 85 metres, protegit del nord per el Cap d'Oltrera, aquesta zona i el Racó del Russinyol fins illa de la Pedrosa, s'ha de fer per mar.
• Cala Pedrosa en ple Parc Natural del Montgrí, és una preciosa i estreta cala amb l'illa del seu nom en la seva entrada es pot anar nedant, es troba a 100 m, des d'aquesta illa es pot veure al nord la Roca Foradada al Cap de Castell, seguint cap al nord hi ha el Golf de la Morisca, al cap de Castell i la Cala Foradada, aquest recorregut és preferible fer per mar, ja que per terra no es veu adequadament tot l'encant de la zona.
• Cala Ferriol, també pertany al Parc Natural del Montgrí, per visitar-la recorrerem un camí de pujades i baixades, entrant a l'interior del Parc, el recorregut des l'Estartit pot durar una mica més d'una hora però val la pena la cala és ideal per practicar snorkel, és de còdols i té una gran illa a l'entrada de la cala.
• La Puntada de les Tres Coves, un petit sortint que protegeix tres coves on habiten ratpenats, es pot entrar amb una petita embarcació, només accessible per mar, estan orientades al nord-est, zona molt concorreguda per submarinistes.
• Punta del correccions Llarg i Cala de Baix de Cols zona ideal per practicar submarinsime, per a tots els nivells, es troba gran quantitat de fauna marina, no accessible per terra.
• Punta Ventosa és la part alta d'un gran penya-segat que baixa verticalment a la mar, hi ha dos camins un a escassos metres del penya-segat i un altre el GR-92, heu de tenir molta precaució, les vistes són excel·lents.
• Cala Viuda, molt pròxima a Cala Montgó, és especial per a submarinistes, amb coves i voltes en el qual es pot respirar, és necessari l'ús de llanternes, per a més informació visiti les web's dedicades a informació de submarinisme.
• Cala Montgó, esplèndida cala amb tots els serveis de platja és la que està situada més al nord del Baix Empordà i on hem acabat el nostre recorregut amb Littoral del Baix Empordà.

• A partir d'aquí s'inicia l'Alt Empordà.

 

Si cliqueu en aquest enllaç tindrà accés a les altres guies Littoral, entre les que està prevista la de l'Alt Empordà.

 




Rutes   0   1   2   3   4    està a la ruta 4 de Camins de ronda.


Altres rutes     5    6    7    8             





Google Translator:



Aquesta web ha estat creada per Arcadi Moradell per donar a conèixer el Baix Empordà i forma part d'una sèrie de portals territorials de l'equip d'Arcadi Moradell, esperem que sigui del seu interès, nosaltres anirem ampliant dia a dia el contingut, també volem que ens ajudi a perfeccionar amb els seus suggeriments.
Arcadi Moradell és el creador de la Guia d'Identificació i Senyalització dels Centres Comercials Oberts de Catalunya, per a la Generalitat de Catalunya i expert en el desenvolupament de projectes i plans estratègics d'imatge turística i comercial.
Arcadi Moradell, dissenyador • comunicador, actualment viu al Baix Empordà, per a més informació i currículum cliqueu aquí.

 

 


             



Els anuncis es facturaran anualment, si no s'informa de manera fefaent en cas contrari abans del venciment de l'anualitat, s'entén que seran renovats per una altra anualitat.



Accessible amb:


• Telèfon mòbil
• Tablet
• Ordinador